Dom flesta av våra cyklar är utrustade med växlar, men dom skiljer sig lite från modell till modell och vilka egenskaper dom har. 

Fördelen med växlar på en cykel är att du cykeln kan bli mer lättrampad vid behov (t.ex. uppförsbackar) samtidigt som den kan bli mer trögtrampad men därmed kan komma upp i högre hastighet på t.ex. rakor eller nedförsbackar. Ju fler växlar man har ju enklare är det att finna en optimal växel för just det behov man har, vilket gör cyklingen mer effektiv. 

 

Kapslade växelsystem

Finns på modell: Stålhästen, Prima, Effekt, Prima elcykel, Suverän elcykel

Kapslade växelsystem innebär att cykeln växlar ligger inne i bakhjulets nav, väl skyddat från smuts och fukt. Det är också en av dom stora fördelarna med kapslade växelsystem, dom kräver minimalt av underhåll, är väldigt tillförlitliga och sällan behöver justeras. Kapslade växlar möjliggör även för fotbroms, samt att man kan ha heltäckande kedjeskydd då kedjan, eftersom kedjan inte behöver röra sig upp/ner beroende på växel.

Nackdelen är att dom är lite dyrare än utanpåliggande växlar samt att spannet, dvs hur stor skillnad det är mellan den lättaste och tyngsta växeln, inte är lika brett som för utanpåliggande växelsystem. 

 

Utanpåliggande växelsystem

Finns på modell: Hybrid, E-Hybrid

På cyklar med utanpåliggande växlar, växlar man genom att flytta kedjan mellan drev i olika storlekar. Dreven är synliga och sitter utanför hjulet. Därav namnet utanpåliggande växlar. Vid baknavet sitter det en kassett  med flera drev  i olika storlekar (växlar). Normalt mellan 8-11 drev.
Fördelen med utanpåliggande växlar är att du kan få lite fler växlar utan att det kostar skjortan, samt att du kan få ett större spann mellan växlarna. Dvs de är större skillnad mellan den lättaste och tyngsta växeln. Det är även enkelt att ta på/av kedjan.
Nackdelen med utanpåliggande växlar är att dom är exponerade för smuts och fukt och kräver lite mer underhåll för att fungera optimalt, samt att dom är lite känsligare för växeljustering, framförallt om man har 10-11 drev. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästan alla våra cyklar har växelsystem från företaget Shimano som är världens största tillverkare av cykelväxlar. Det borgar för enkel tillgång till reservdelar samt att alla cykelverkstäder är vana vid att serva dom vid behov.